Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ώρα της Γης

Μόλις έκανα τα πρώτα μου βήματα στην μπλογκόσφαιρα πέρυσι και είχα μάθει για την Earth Hour. Τότε ήμασταν λίγοι, φέτος όμως, ήρθε το παρακάτω ενημερωτικό mail (19-03-2009):

Ώρα της Γης

Πρώτη στον κόσμο η Ελλάδα !

Με την εντυπωσιακή συμμετοχή σας στην Ώρα της Γης, η Ελλάδα κατακτά μια παγκόσμια πρωτιά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Το δικό σας δυναμικό «παρών» καθώς και περισσότερων από 270 Δήμων και κοινοτήτων μας δίνει την πρώτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με την εντονότερη συμμετοχή στη μεγαλύτερη συμβολική δράση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη που διοργανώθηκε ποτέ.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα καταφέρνει να ξεπεράσει ακόμη και τους Αυστραλούς, τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας της Ώρας της Γης, οι οποίοι «βρέθηκαν» στην τρίτη θέση πίσω από τον δεύτερο Καναδά.

Η πραγματική δύναμη του μηνύματος της Ώρας της Γης παραμένει η ενεργή συμμετοχή όλων εμάς ξεχωριστά. Όλοι εμείς πρέπει να «αξιοποιήσουμε» τη μεγάλη αυτήν ευκαιρία δηλώνοντας ότι απαιτούνται εδώ και τώρα γενναία μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και υιοθετώντας πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας στην καθημερινότητά μας. Περισσότεροι από 18000 Έλληνες έχουμε ήδη δηλώσει ηλεκτρονικά την προσωπική συμμετοχή μας (http://www.earthhour.org/signup/gr:el), αποδεικνύοντας ότι όλοι μαζί μπορούμε να ασκήσουμε πίεση στην πολιτική ηγεσία για να εντείνει τις προσπάθειές της ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η ελληνική συμβολή στην παγκόσμια εκστρατεία της Ώρας της Γης δεν εξαντλείται στη μαζική μας συμμετοχή. Ελληνικά μνημεία και τοπόσημα παγκόσμιας ακτινοβολίας θα προσθέσουν αίγλη στην διεθνή αυτή πρωτοβουλία. Με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πολιτιστικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Παρθενώνας, ο Ιερός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά και το Μνημείο του Φιλοπάππου θα προσδώσουν λάμψη στην Ώρα της Γης με τη συσκότιση τους… Επιπλέον, οι δήμοι της Αρχαίας Ολυμπίας και των Δελφών, με τη συμμετοχή τους, κάνουν ακόμη πιο ισχυρό το μήνυμα προς τους παγκόσμιους ηγέτες για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής. Κύρος όμως θα προσθέσουν στην ελληνική Ώρα της Γης και τοπόσημα διεθνούς αναγνωρισιμότητας της σύγχρονης Ελλάδας, με αποκορύφωμα τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Όλα αυτά στο μεγάλο ραντεβού της 28ης Μαρτίου, 20:30 - 21:30 το βράδυ, στην Ώρα της Γης 2009.

Σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε!

Γιώργος Βελλίδης

Επικεφαλής Τμήματος Επικοινωνίας WWF Ελλάς


Και έρχεται η αντίθετη άποψη που λέει : Απαντούμε με φως!!!
δίνοντας μια άλλη εκδοχή.
Ίσως και να έχουν δίκιο σε κάποια σημεία.
Εγώ, μετά από την τόση αποδοχή από τον κόσμο, λέω ότι
ΜΠΟΡΟΥΜΕ να σπρώξουμε όλοι μαζί στη σωστή κατεύθυνση, για σωστές αποφάσεις για τη διάσωση του πλανήτη μας.

Eκτός απ' αυτό όμως, ας αλλάξουμε συμπεριφορά στην καθημερινότητά μας.
Αν εξοικονομούμε ενέργεια στις καθημερινές μας δραστηριότητες, κάτι καλό θα προκύψει για τη ΓΗ, εκτός από την οικονομία στην τσέπη μας!
Μη σπαταλάμε το νερό. Είναι πολύτιμο!
Να οδηγούμε "πράσινα" και
τέλος τέλος, πότε θα βγουν στη μαζική παραγωγή οικολογικά αυτοκίνητα που θα καταναλώνουν ρεύμα, νερό, υδρογόνο, φύκια ή ό,τι άλλο τέλος πάντων έχουν ανακαλύψει οι απανταχού επιστήμονες στον πλανήτη μας???


9 σχόλια:

roadartist είπε...

Έχει "ξεχυλίσει" πλέον το ποτήρι.. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να το συνειδητοποιήσουμε......

Unknown είπε...

Φωτεινη μου ολοι και ο καθενας μας ξεχωριστα εχουμε δικιο, εγω ομως λεω αμα η εκοικονομηση ενεργειας δεν γινει συνειδηση του καθενος η μια ωρα θα μας σωσει.Γιατι να το κανω εκενη την ωρα και μερα που μου λεν οι αλλοι και οχι 365 μερες τοι χρονο, που αφηνω ανοικτο το σταντ μπαι της τηλεορασης Χ 3 μεσα στο σπιτι, τα φωτα αναμενα εξω απο το σπιτι για τους κλεφτες,το φως μεσα στο σπιτι για να φαινεται οτι ειμαστε μεσα, οι φορτιστες τηλεφωνων μονιμα στη φορτιση,το νερο που τρεχει για πολλες χρησεις που κανουμε και θα μπορουσαμε να κλεινουμε τη βρυση,το αυτοκινητο που το παιρνουμε για ψυλλου πηδημα και τα ποδοα υποφερουν απο φλεβιτη γιατι ξεχασαν να περπατουν.Θα μπορουσα να γραψω κατεβατα ολοκληρα αλλα σταματω εδω.Δεν ειμαι εναντια στη κινηση αυτη απλα ειμαι αντιδραστικη σε οτι με αναγκαζουν αλλοι να κανω.Φιλακια

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

ΠΟΤΕ καλή μου φίλη δε θα κυκλοφορήσουν τα οικολογικά αμαξάκια, όσο τουλάχιστον διαφεντεύουν τον πλανήτη τα συμφέροντα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Νομίζεις και τον ΄Ελληνα με το αυτοκινητάκι που κινείται με ένα ποτηράκι νερό δε θα τον εξαγοράσουν για να του κλείσουν το στόμα;
Θα γίνει πλούσιος, χωρίς να πουλήσει ούτε ένα ...κάρο

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

ikor είπε...

Αυτή η πρωτοβουλία θα έχει νόημα, μόνο αν στις 21:30 (που θα λήξει) έχει ευαισθητοποιήσει κόσμο για περισσότερο οικολογική συμπεριφορά.

Αν γίνει απλά το άλλοθι ότι "τώρα τον σώσαμε τον πλανήτη", το μόνο αξιομνημόνευτο θα είναι ότι κινητοποιήθηκε τόσος κόσμος μέσα από το διαδίκτυο.

Δυστυχώς έτσι όπως τα κάναμε, δεν αρκεί η "ώρα" της Γης. Χρειάζεται διάρκεια, όπως σωστά λες κι εσύ.

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Η ώρα της γης είναι μια καλή αρχή.

Ελπίζω να έχει και συνέχεια γιατί μπορούμε και πρέπει να αφιερώσουμε κι άλλες, πολλές ώρες, όλο το χρόνο στον πλανήτη.

Καλό Σ/Κ Φωτεινή μου :))

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα Φωτεινή!
Όλα θα γίνουν για΄τι κοντεύουν να τελειώσουν τα αποθέματα. Όλα τα άλλα, είναι λόγια,λόγια,λόγια, και πάλι λόγια!

panagiota είπε...

Μήπως θα έπρεπε να στραφούμε λίγο προς το ποδήλατο?
1)Εξοικονόμηση ενέργειας
2)Λιγότερα καυσαέρια
3)Αδυνάτισμα χωρίς δίαιτες και Bodyline
4)Πιο γεμάτη τσέπη
Ισως υπάρχουν και άλλα υπέρ αν το καλοσκεφτούμε.
Καλησπέρα Φωτεινούλα

Φωτεινή S είπε...

@Παναγιώτα μου,
με πέτυχες on line.
Είμαι ποδηλάτρια από τότε που είμασταν λίγοι γραφικοί ποδηλάτες στο Ρέθυμνο. Μόνο τώρα τελευταία κάνω μεταφορές των παιδιών και έχω απαρνηθεί το ποδήλατο, αλλά μόλις ξεμπερδέψω...πάλι πίσω στο ποδηλατάκι μου.
Φιλιά

Φωτεινή S είπε...

@ Φίλοι μου αγαπημένοι,
συμφωνούμε όλοι ότι είναι δύσκολη η διάσωση του πλανήτη μας από τα συμφέροντα των πετρελαιοπαραγωγών. Όμως κι εμείς πρέπει να είμαστε αδιάφοροι; Θεωρώ ότι μπορούμε να πιέσουμε όλοι μαζί για κάτι καλύτερο. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί.
Τι πλανήτη θα αφήσουμε στα παιδιά μας; Αν δεν μπορούμε να τον κάνουμε καλύτερο, τουλάχιστον ας μην τον χειροτερεύουμε.
Φιλιά σε όλους