Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

«Σώσε και εσύ ένα δέντρο, μπορείς»


Το e-mail ήρθε από τη Νορμανδία.
Από την Αριστέα Μαραγκάκη-Delacroix.

"καλησπερα σου Φωτεινη!
καλησπερα στο ομορφο Ρεθυμνο σου!
κουκλα μου γλυκια σου στελνω αυτην την πρωτοβουλια διασωσης εαν θελεις να την γνωστοποιησεις μεσω της ιστοσελιδα σου και φυσικα να την προωθησεις σε φυσιολατρες!
οσο περισσοτερος κοσμο τη δει τοσο το καλυτερο!
θα την περασω και εγω στην δικια μου ιστοσελιδα!
φιλια γλυκα απο μια ηλιολουστη Νορμανδια!"

Τι παράξενο, αλήθεια. Το μήνυμα "Σώσε κι εσύ ένα δέντρο, μπορείς"
έρχεται από τόσο μακριά!
Το ίδιο μήνυμα το είδα κaι στον Busy Bee
και το αναμεταδίδω.


Πρωτοβουλία για τη διάσωση ενός από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου, του Κρητικού ελαιώνα, αναλαμβάνει ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου(στο Ηράκλειο-Κρήτης) «Απόλλωνας» ζητώντας παράλληλα τη συνεργασία και των υπόλοιπων πολιτιστικών συλλόγων του νησιού, πολλοί από τους οποίους ήδη έχουν αναπτύξει ανάλογες δραστηριότητες.
Με κεντρικό σύνθημα «Σώσε και εσύ ένα δέντρο, μπορείς», ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου άρχισε να επιλέγει και να καταγράφει τα ιστορικά ελαιόδεντρα της περιοχής του. Παράλληλα ενημερώνει τους ιδιοκτήτες τους για την ιστορική αξία αυτών των δέντρων. Πρόκειται κυρίως για ελιές με ηλικία αρκετών αιώνων, τις οποίες δυστυχώς η γενιά μας καταστρέφει…
Συγχρόνως ο πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει εξορμήσεις στην ύπαιθρο, όπου μαζί με παιδιά του χωριού, αναγράφει πάνω στα παλαιά, επιλεγμένα δέντρα την ένδειξη SOS.
«Πόσα παιδιά χρειάζονται για να αγκαλιάσουν ένα δέντρο;»
Κατά παράφραση της λαϊκής ρήσης «πόσοι άνθρωποι χρειάζονται για να αγκαλιάσουν μια ελιά», τα παιδιά αγκαλιάζουν τα ελαιόδεντρα σε μία συμβολική κίνηση για την προστασία τους με στόχο τη διάσωση της φυσικής – πολιτιστική μας κληρονομιάς. Άλλωστε αυτά τα παιδιά θα κληρονομήσουν τα δέντρα που θα διασωθούν.
Παράλληλα, ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου, αναζητά τη συνεργασία και άλλων πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης, για τη διάσωση του ιστορικού ελαιώνα του νησιού. Ως γνωστό, πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν ήδη αναπτύξει ανάλογες δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον πολιτιστικό σύλλογο Βενεράτου, ήρθε η ώρα να συνεργαστούν για να γίνει πιο συστηματική δουλειά. Συγκεκριμένα μπορούν:
-Να γίνονται εκδρομές μεταξύ των μελών των πολιτιστικών συλλόγων διαφορετικών περιοχών, όπου θα καταγράφονται τα ιστορικά ελαιόδεντρα και θα φέρουν το σήμα SOS.
-Στη συνέχεια να ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες τους με σκοπό τη διατήρηση τους
-Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες για διάφορους λόγους υποχρεώνονται να εκριζώσουν τα ιστορικά δέντρα, τότε να προταθεί στους δήμους ή σε άλλους φορείς να αναλάβουν την εκρίζωση και μεταφύτευση των ελαιόδεντρων σε δημοτικούς ή δημόσιους χώρους. Έτσι είναι δυνατόν να δημιουργηθούν σε κάθε περιοχή της Κρήτης «πάρκα» ιστορικών δέντρων.
-Οι από κοινού δραστηριότητες των συλλόγων είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην ίδρυση δικτύου διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ όλων των πολιτιστικών συλλόγων της Κρήτης που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν για αυτό το σκοπό. Οι στόχοι είναι κοινοί και η διάσωση του ελαιώνα της Κρήτης, άμεση προτεραιότητα.
-Επίσης, σε συνεργασία με φωτογράφους, μπορεί να δημιουργηθεί έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας με θέμα τον ελαιώνα της Κρήτης, η οποία είναι δυνατόν να μεταφέρεται σε κάθε σημείο της χώρας, αλλά και να χρησιμοποιηθεί σε δράσεις προβολής του κρητικού ελαιόλαδου.
Ιστορικά δέντρα «στην πυρά»
Η ανάγκη που οδήγησε τον πολιτιστικό σύλλογο Βενεράτου στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, είναι αυτή της διάσωσης ιστορικών δέντρων από την καταστροφή. Τα τελευταία χρόνια η Κρήτη έχει χάσει σημαντικά μνημεία της φύσης, κυρίως ιστορικά ελαιόδεντρα, λόγω της αλλαγής χρήσης των αγροτεμαχίων (π.χ. οικοπεδοποίηση, δρόμοι κλπ). Πολλοί παραγωγοί επίσης αναγκάζονται με πόνο ψυχής να εκριζώνουν παλιά μη αποδοτικά πλέον δέντρα, τα οποία μάλιστα καταλαμβάνουν μεγάλα τμήματα των ιδιοκτησιών τους, για να αξιοποιήσουν διαφορετικά τα χωράφια τους με στόχο υψηλότερα εισοδήματα.
Σε αυτούς τους ανθρώπους, με την πρόταση του ο πολιτιστικός σύλλογος, προσπαθεί να δώσει διέξοδο: Να εξακολουθούν να χαίρονται τα δέντρα τους, έστω και σε άλλους χώρους, αν οι δημοτικές και άλλες αρχές, αναλάβουν την εκρίζωση και επαναφύτευση των ελαιόδεντρων σε δημοτικούς και δημόσιους χώρους.






7 σχόλια:

venceremos είπε...

καλησπέρα Φωτεινή
πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία,
μακάρι όλοι οι σύλογοι να έχουν αντίστοιχες προτεραιότητες
φιλιά καρυστινά

Sophia Kollia είπε...

Που φτάσαμε! Πού φτάσαμε! Τουλάχιστον ας έχει κάποιο αποτέλεσμα, η τόσο καλή κίνηση. Τι κρίμα για τα δέντρα! Και για όλους μας!
καληνύχτα

Κατερίνα Δε.Στα.Πα. είπε...

Μπράβο, Φωτεινούλα! Θα σε κλέψω μετά την παράσταση! Φιλάκια πολλά!

Unknown είπε...

Φωτεινουλα μου διαβασα την ιδια αναρτηση και στα ρεθεμνιωρικα, πολυ αξιολογη προσπαθεια,ειναι δυνατον να κοπουν αυτα τα δενδρα ή να μεταφυτευουν ????Εμενα σπαραζει η καρδια μου βλεποντας αυτους τους κορμους που θελουν τοσα ατομα ν'αγκαλιαστουν να πεφτουν στο βωμο της αντικαταστασης .Για τον παραγωγο με την τοσο χαμηλη τιμη στο λαδι βεβαια ειναι λογικο να θελει να κοπουν, αλλα η φυση!!!!ποσα χρονια θελει για να γινουν αυτα τα δενδρα.!!!!Κριμα,λυπαμαι.Φιλακια

Φωτεινή S είπε...

Tο ίδιο θέμα το είχε και το ΕΘΝΟΣΑΟΥΤ, αλλά εμένα μου άρεσαν οι φωτογραφίες αυτών των δέντρων και τις έβαλα. Έχει δοθεί αρκετή δημοσιότητα κια ελπίζω να έχει κάποιο αποτέλεσμα.
Φιλιά σε όλες σας.

Αστοριανή είπε...

Έλα, Φωτεινή μου, η Υιώτα Στρατή είμαι=αστοριανή=ηλίανθος...
Όλο και τα λέμε μέσω της Κατερίνας, όλο και δεν υπάρχει καιρός ούτε για μένα.
Η ανάρτησή σου γροθιά στο στομάχι,... μα έχουν ευαισθητοποιηθεί οι άνθρωποι για κάτι παρόμοιο?
Μακάρι, καλή μου, σου εύχομαι ότι καλύτερο, μαζί και στην ...αρχαία ελιά!
Είναι 12.33 μεσάνυχτα, σε χαιρετώ,
Υιώτα ΝΥ

δεσποιναριον είπε...

Καποια στιγμη θα παρω το κειμενο της αγαπημενης Αριστεας να το βαλω κι εγω στο μπλογκ. Μονο ενα υπεροχο πλασμα απο την Κρητη ζει στη Νορμανδια!
Φιλουρες!