Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Μελίνα Μερκούρη

"Αν επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση του παιδιού στον Πολιτισμό θα δημιουργηθεί μια άλλη κοινωνία , μια άλλη νοοτροπία , μια άλλη πολιτική".

( Μελίνα Μερκούρη )

Εκεί στηρίχθηκε το Πρόγραμμα«ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός»

Το Πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ - Εκπαίδευση και Πολιτισμός» είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού που στοχεύει στην προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού μέσα στο σχολείο και στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω των τεχνών και της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στην περίοδο 1995-2001, εφαρμόστηκε σε 92 Δημοτικά Σχολεία σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε δύο Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου. Από το 2001 εφαρμόζεται πειραματικά το μοντέλο γενίκευσης του προγράμματος, στο οποίο μετέχουν όλα τα Δημοτικά σχολεία της πόλης των Χανίων σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στα πλαίσια του προγράμματος παρέχεται επιμόρφωση στους δασκάλους σε θέματα τέχνης και πολιτισμού και εκπαιδευτικό υλικό για τις δραστηριότητες που οι δάσκαλοι επιχειρούν στις τάξεις τους. Λειτουργούν πέντε εργαστήρια τεχνών με τα εξής αντικείμενα: εικαστικά, μουσική, χορός-κίνηση, θέατρο,οπτικοακουστική έκφραση.

Απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Λίγος κόσμος ξέρει για το συγκεκριμμένο πρόγραμμα. Κι εγώ τυχαία το έμαθα από έναν εκπαιδευτικό που συμμετείχε σ' αυτό. Θα ήθελα τα παιδιά μου να είχαν δουλέψει στο σχολείο σ' αυτό το πρόγραμμα. Θεωρώ ότι είναι η λύση στο αδιέξοδο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν είμαι ειδικός "περί την Παιδεία", ένας απλός πολίτης αυτής της χώρας είμαι που βλέπει και ζει το χάλι της εκπαίδευσης. Ειδικά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Έψαξα στο Google για να βρω τι γίνεται με αυτό.

Συνεχίζεται; Πού;

Ποια είναι τα συμπεράσματα από την δεκαετή (?) εφαρμογή του;

Έγινε μελέτη και σύγκριση των παιδιών που ακολουθούσαν το πρόγραμμα με τα υπόλοιπα;

Η αλήθεια είναι πως βρήκα πολύ εκπαιδευτικό υλικό.

Εδώ βρήκα μια συντέντευξη του Νίκου Παΐζη , συντονιστή Προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ"

Όσο για αφιερώματα και βιογραφικά για τη Μελίνα, υπάρχουν στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη

όπως επίσης και στο Ως3


7 σχόλια:

Artanis είπε...

Μελίνα αξέχαστη και αξεπέραστη...
Καλησπέρα Φωτεινή μου, καλή βδομάδα αύριο...Φιλιά πολλά στην όμορφη Κρήτη μας...

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα,
ιδέα δεν έχω! Βοηθάνε πολύ τα πολιτιστικά προγράμματα, αυτό είναι σίγουρο, και μακάρι να επεκταθούν.

Φωτεινή S είπε...

@Σοφία μου,
ήταν? είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα (πιστεύω εγώ) στηριγμένο στον Πολιτισμό και τις τέχνες και εφαρμοζόταν πιλοτικά σε πολλά σχολεία της Ελλάσας. Αν βέλεις στο google Πρόγραμμα Μελίνα Εκπαίδευση και Πολιτισμός θα σου βγάλει πάρα πολλές δουλειές που έχουν γίνει γι' αυτό το πρόγραμμα, αξιολογότατες κια ενδιάφερουσες για εκπαιδευτκούς.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Μελίνα μας!
Μετά από 500 χρόνια, θ΄αρχίσουν να την καταλαβαίνουν οι πολλοί...

AATON είπε...

Εμένα γιατί ποτέ ρε παιδιά δεν με συγκίνησε Θεός σχωρέσ' την;

Εμένα μου έμεινε αξέχαστο, και απο εκεί την "τιμώρησα" θα έλεγα, το όταν εκτός πολιτικής έσκουζε και έκανε τρομερό σάλο με διαλέξεις και σχόλια παντού, για τα πάγια της ΕΡΤ στον λογαριασμό της ΔΕΗ, και ενώ (έλεγε) δεν έχει η ίδια τηλεόραση, μόλις την κάλεσαν στην πολιτική και έγινε υπουργός, έκανε την πάπια.
Να θυμόμαστε τα καλά, δεν αντιλέγω, μα καλό είναι να πάψουμε να θεοποιούμε πρόσωπα, και να θυμόμαστε και τα μείον τους, για να διδαχτούμε απο αυτά στο μέλλον.

Προσωπικά με ξένιζε πάντα η τελειοποίηση που επιχειρούμε οι Έλληνες σε ανθρώπους που έφυγαν.
Ναι, άξιζε σαν προσωπικότητα.
Καλούτσικη θα την έλεγα σαν ηθοποιό.
Καμία σχέση με το τραγούδι η γνώμη μου.
Άσχετη απο πολιτική την έκρινα πάντα.
Και ποιός μπήκε στο βαρέλι με το μέλι, και δεν έγλυψε, είναι η τελευταία μου λέξη.

Η μεγάλη Μελίνα, ο μεγάλος Αντρέας, ο μεγάλος Καραμανλής, ο μεγάλος ο γέρος της δημοκρατίας..χορτάσαμε απο μεγάλους, που τελικά και στην ουσία δεν κατάφεραν τίποτε το καλό για το λαό και τη χώρα..έλεος!
Να δείς που μια μέρα θα μας πουν, και ο μεγάλος Μητσοτάκης, ο μεγάλος ομ Κωστάκης, ο μεγάλος ο Γιωργάκης και θα πάει λέγοντας.
Για τον λαό που τράβηξε και τραβάει τα πάνδεινα αιώνες τώρα, ποτέ δεν άκουσα να τον λέει κανείς "μεγάλο" ή να του στήνει κανένα άγαλμα..
ηρεμήστε λοιπόν με τους εκθειασμούς, και συγνώμη αν η γνώμη μου δεν συμβαδίζει με τις γνώμες σας. Απλά αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφραστώ, και ελπίζω να είχα το δικαίωμα..

Εάν δε, το θεωρήσατε μακροσκελές, λυπάμαι μα, η γράφω, η δεν γράφω.
Νικόλας

Φωτεινή S είπε...

@Νικόλα,
Καλώς όρισες στο σπίτικό μου.
Ρακή με αγκινάρες εποχής είναι ο μεζές που σε υποδέχεται.

Αν εσύ γράφεις πολλά, μαγκιά σου.
Εγώ δεν μπορώ να γράφω πολλά, αντίθετα μιλώ πολύ.
Όσο για τη γνώμη σου για τη Μελίνα, γνώμη σου είναι. Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν να έχει την ίδια απόψη με μένα, αλλά το Πρόγραμμα Μελίνα ΗΤΑΝ πρωτοποριακό!
Κρίμα που δεν ακολουθήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας σαν γενική εκπαίδευση.

Στο τέλος-τέλος εκτός από το "ο νεκρός δεδικαίωται", τα σημερινά πρότυπα σε όλους τους παραπάνω τομείς έχουν ξεπέσει τόσο, που οι παλιοί ανεβαίνουν στα ουράνια σε σύγκριση με τους σημερινούς.

venceremos είπε...

καλημέρα Φωτεινή
για μια μέρα φωτεινή..
φιλιά καρυστινά