Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Το facebook κι εγώ

Από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009 αντιγράφω:

Στο σφυρί οι πληροφορίες από το Facebook
Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας θα πουλήσει τα δεδομένα σε επιχειρήσεις
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη
Σε τροχιά σύγκρουσης με τις οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων μπαίνει (και πάλι) το Facebook. Όπως ανακοίνωσε ο δαιμόνιος ιδρυτής του, ο 25χρονος Μαρκ Ζάκερμπεργκ, το Facebook σκοπεύει να κεφαλαιοποιήσει τον πλούτο των πληροφοριών που διαθέτει για τους χρήστες του, προσφέροντάς τες σε επιχειρήσεις προκειμένου να κάνουν έρευνες αγοράς.
Το Facebook, είπε, ήδη πειραματίζεται με την ανάλυση των συναισθημάτων του χρήστη, αξιολογώντας τη διάθεσή του μέσα από τις on-line ενέργειές του Την περασμένη εβδομάδα, ο Ζάκερμπεργκ έκανε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός μια μικρή επίδειξη του πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης ώστε να μετράται ο «σφυγμός» συγκεκριμένων ομάδων χρηστών: Ζήτησε από χρήστες στα παλαιστινιακά εδάφη, και στη συνέχεια στο Ισραήλ, την άποψή τους για την προσπάθεια αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας και μέσα σε μερικά λεπτά αναμετέδωσε τα αποτελέσματα στο Νταβός. Ρώτησε επίσης περισσότερους από 100.000 Αμερικανούς χρήστες του Facebook αν πιστεύουν πως το σχέδιο τόνωσης της οικονομίας που προωθεί ο Μπαράκ Ομπάμα είναι επαρκές: δύο στους πέντε είπαν όχι...
Έντονη χρονιά
Το 2009, δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ, θα είναι μια «έντονη» χρονιά για το Facebook. Οι παριστάμενοι σχολίασαν με νόημα ότι ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο 25χρονος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του δημοφιλούς ιστότοπου εμφανίστηκε φορώντας γραβάτα. Η εταιρείαεπεσήμανε ο 25χρονος που εγκατέλειψε το Χάρβαρντ προτού ολοκληρώσει τις σπουδές του και σήμερα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο- ήδη πειραματίζεται με την ανάλυση των συναισθημάτων του χρήστη, αξιολογώντας τη διάθεσή του μέσα από τις online ενέργειές του. Παρόμοιες πληροφορίες έχουν εν δυνάμει τεράστιο ενδιαφέρον για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Facebook ήδη επιτρέπει στους διαφημιστές να επιλέγουν το προφίλ του χρήστη που θα βλέπει την ηλεκτρονική τους διαφήμιση όταν συνδέεται με την ιστοσελίδα: Μπορούν να επιλέξουν με βάση την ηλικία, το φύλο, τον τόπο διαμονής ακόμα και τα είδη των βίντεο που έχει ανεβάσει στην προσωπική του σελίδα. Πέρυσι, το Facebook έκανε ακόμα ένα βήμα: έθεσε σε εφαρμογή το εργαλείο Εngagement Αds, το οποίο επιτρέπει στους διαφημιστές να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις σε προσωπικές σελίδες χρηστών. Ο χρήστης καλείται για παράδειγμα να παρακολουθήσει και να βαθμολογήσει το τρέιλερ μιας ταινίας. Κατόπιν, μπορεί να δει πώς ψήφισαν οι φίλοι του και άλλοι χρήστες- ενώ οι διαφημιστές συλλέγουν δεδομένα.
Φωτογραφία
Το Facebook έχει επίσης ένα εργαλείο ονόματι Lexicon, το οποίο μοιάζει λίγο με το Google Τrends, από την άποψη ότι επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν ποια θέματα συζητιούνται περισσότερο στο Facebook. Το Google Τrends χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτόν τις λέξεις που πληκτρολογούνται προς αναζήτηση. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως το Facebook διαθέτει ήδη τόσο τις πολύτιμες πληροφορίες που χρειάζονται οι επιχειρήσεις όσον αφορά τους χρήστες του όσο και τα εργαλεία που χρειάζονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές σε έρευνες αγοράς.


Όχι ότι δεν υποψιαζόμουνα πως κάτι τέτοιο συμβαίνει στο διαδίκτυο, αλλά να μας το λένε κι έτσι, φάτσα-φόρα, και να παίρνουν και την άδεια αποπάνω από αρχές κλπ, πάει πολύ...
Επιτόπου έκανα διαγραφή ένα λογαριασμό που είχα ανοίξει παλιότερα όταν ψαχνόμουνα στο διαδίκτυο και πάνω στη μόδα της εποχής. Στο μεταξύ, είδα πως κανένα όφελος δεν έχω από το να κάνω 100 άτομα ξαφνικά φίλους, από το πουθενά και τη στιγμή μάλιστα που δεν έχω χρόνο να "συντηρήσω" τους υπάρχοντες μπλογκοφίλους. Πώς , λοιπόν, θα βάλω κι άλλους στο παιχνίδι; Συγγνώμη, αλλά δεν θα συνεχίσω αυτό το παιχνίδι.
Οπότε για μένα το facebook και επισήμως βγήκε εντελώς από τη ζωή μου!!!

update: 27/02/2009 ΤΑ ΝΕΑ

23 σχόλια:

venceremos είπε...

καλημέρα και καλη εβδομάδα.
Ετσι ποιλόν εεε?
Αμ πως αλλιώς?
δεν ξέρω γιατι δεν εκπλήσσομαι.
ειναι να το περιμένει κανεις όταν γράφει και δίνει τα προσωπικά του δεδομένα σε ένα τέτοιο χώρο ότι δεν θα έχει τον έλενχο.
Τι σε κάνει να είσαι ασφαλης στον blogger?
γιατί εγω προσωπικά δεν είμαι...
φιλιά καρυστινά

Σπύρος είπε...

Το έσβησα το facebook...μακριά απο τέτοιες πρακτικές..

Sophia Kollia είπε...

Καλημέρα,
έχεις απόλυτο δίκιο. Πολύ κακώς δίνουν τόσες προσωπικές πληροφορίες. Από την άλλη πλευρά, ίσως είναι ένα μέσο να ανταποκριθούν οι εταιρίες στον κόσμο, προσφέροντας προιόντα και υπηρεσίες που χρειάζονται περισσότερο, η ,η πολιτική να κινηθεί ανάλογα τις διαθέσεις που υπάρχουν.Αν αυτό είναι πρός το γενικό όφελος δεν θα είναι κακό.
Πιστεύω, ότι στο φέιςμπούκ, δεν μπορείς να έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους πιο ουσιαστικά.
καλημέρα

e-ioannis είπε...

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΟΥ !

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Καλημέρα
είμουν κι εγώ στο facebook και σηκώθηκα κι έφυγα εδω και καιρό, μόλις κατάλαβα πως δεν χρειαζόμουν φίλους του στυλ τραγούδα καραόκε, στείλε ένα δώρο στον εορτάζοντα, ή γνώρισε το ταίρι της ζωής σου με βάση ποια μουσική ακούς, ποιό είναι το αγαπημένο σου ζώο, ή πόσο ύψος έχεις.

Φωτεινή S είπε...

Καλή βδομάδα, venceremos!
Δεν αισθάνομαι ασφαλής στον blogger με την έννοια ότι μπορούν όλα αυτά που ανεβάζουμε να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε, αλλά εδώ τουλάχιστον έχεις τη επιλογή να μπεις με ψευδώνυμο, ψεύτικη ταυτότητα ή οτιδήποτε άλλο, οπότε "παραπλανάται" κατά κάποιο τρόπο το σύστημα. Το facebook στη βάση του όμως έχει πραγματικά στοιχεία, προσωπικές φωτογραφίες κλπ γιατί στηρίζεται στην πραγματικότητα, οπότε (θεωρητικά πάντα) τα στοιχεία που δίνεις είναι πραγματικά. Αν δεν είναι, φαντάζομαι κάποια στιγμή θα ξεμπροστιαστείς, αφού θα υπάρχουν και άνθρωποι που σε ξέρουν στην πραγματικότητα και δεν σε πολυπαίρνει να φουσκώνεις τα πράγματα.
Φιλιά ρεθεμνιώτικα

Φωτεινή S είπε...

Lockheart,
πριν το άρθρο το έσβησες ή μετά?

Φωτεινή S είπε...

Σοφία μου,
νομίζω πως δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό το faceboοk πέρα από την πλάκα μας. Δεν έχουμε με τι να ασχοληθούμε και ανταλλάσουμε μηνυματάκια κλπ.
Καλή βδομάδα

Φωτεινή S είπε...

@e-ιωάννης,

@Στέλιο,

από τότε που είδα προεκλογικά τους πολιτικούς να γράφονται και να έχουν 5-6000 "φίλους" μου βρώμισε το πράγμα!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Φωτεινή μου, έτσι γι' αστεία μπήκα κι' εγώ ύστερα από πρόσκληση εξαδέλφου μου (με το μωρό του ήταν, έτσι και παρασύρθηκα) και ποτέ δεν έκανα χρήση.
Τώρα θέλω να διαγραφώ και δεν ξέρω τον τρόπο. Βοήθησέ με σε παρακαλώ.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Φωτεινή S είπε...

@Γλαρένια ,
θεωρώ ότι έχω διαγραφεί.
Μπήκα στην επεξεργασία προφίλ του λογαριασμού και δοκιμάζοντας διάφορα νομίζω πως διαγράφτηκα.
Πάντως δεν είχα δώσει έτσι κι αλλιώς στοιχεία δικά μου, εκτός από ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης, που τα έχω δώσει και στον blogger και τα ίδια δίνω παντού.
Δοκίμασε κι εσύ και καλή τύχη

Artanis είπε...

den bainw kai polu, alla etsi ki alliws, auto to xerame oti 8a ginotan...
Kalo vradi Fwteini...

νατασσΆκι είπε...

όλα έχουν μια καλή και μια κακή πλευρά, πάντα. Το fb όπως και οι υπόλοιποι τόποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως συνήθως λέγονται, έχουν θετικά κι αρνητικά. Μπορείς να επικοινωνείς με ανθρώπους που ζουν μακρυά. Μπορείς να ενημερώνεσαι γρήγορα, για θέματα που αφορούν πολύ κόσμο και θα ήταν "άβολο" να ενημερώνεις τον καθένα χωριστά, για παράδειγμα. Είναι στο χέρι σου όμως το πού θα επιλέξεις να συμμετέχεις και τι εφαρμογές θα χρησιμοποιείς, και πόσο.Είναι δική σου επιλογή τι στοιχεία θα δώσεις (προσωπικά δεν έχω δώσει κάτι που δεν θέλω). Και δεν έχω κάνει "φίλους" άγνωστους, παρά μόνο ανθρώπους που γνωρίζω είτε από κοντά, είτε μέσα από τα blog. Καλώς ή κακώς, περνάω πολλές ώρες (και λόγω δουλειάς) μπροστά στον υπολογιστή -οπότε με βολεύει η "ηλεκτρονική" επικοινωνία. Χωρίς να σημαίνει ότι δεν θεωρώ σημαντικότερη την προσωπική επαφή, πάντα! Ακόμα και από τα blog, τους περισσότερους από τους ανθρώπους που έχω έρθει σε επαφή (όσους πιστεύω ότι μου ταιριάζουν) τους έχω γνωρίσει από κοντά. Και δεν το μετανιώνω, φυσικά. Και έχω αποκτήσει πολύτιμους φίλους έτσι.

Θεωρώ ότι είναι το ίδιο ενοχλητικό με τα τηλεφωνήματα από τις τράπεζες για να σε ενημερώσουν για την καινούρια τους προσφορά, για παράδειγμα -κι εκεί έχουν τα δεδομένα μας, και μάλιστα πολύ περισσότερα. Και τα χρησιμοποιούν χωρίς την δική μας "έγκριση" και χωρίς να είναι εύκολο να ξεγραφτούμε.

Δεν μου αρέσει να δαιμονοποιούμε τίποτα. Είμαστε ενήλικοι(θεωρητικά οι ανηλικοι δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν) και είναι επιλογή μας τι θέλουμε να καταγράφεται και τι όχι -δεν μας βάζει κανείς με το ζόρι, ούτε στο fb, ούτε στα blog, ούτε πουθενά. Και να σου πω την αμαρτία μου, αν κάποιος διαβάσει τα σχεδόν 2 χρόνια του blog μου, θα μαζέψει πολύ περισσότερα στοιχεία για τη ζωή και το χαρακτήρα μου, παρά όλες μου τις καταχωρήσεις στο fb. Και πάλι, επιλογή μου ήταν.

Ένα μαχαίρι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να κόψεις ψωμί και να ταΐσεις ένα παιδί, και για να σκοτώσεις -είναι στο δικό σου χέρι, ξεκάθαρα. Δεν σημαίνει ότι υπερασπίζομαι το fb -δεν το χρησιμοποιώ κι εγώ πολύ, δεν έχω το χρόνο- αλλά δεν το απορρίπτω κιόλας. Και επιμένω, είναι στο χέρι μας.

Καλή σου μέρα Φωτεινή!!
:))

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Ου, μεγάλη κουβέντα, Φωτεινή.
Εγώ δε μπαίνω στο facebook. Όμως το θέμα των προσωπικών δεδομένων και του διαδικτύου, ειδικά των bloggers, ούτε εύκολο ούτε απλό μου φαίνεται..Και αυτό και το ζήτημα της επωνυμίας ή ανωνυμίας, επισης.

Ας ορίζει ο καθένας το χώρο του και τον τρόπο του. Εν επιγνώσει.
Ας μην προτρέχουμε των εποχών που καλπάζουν ταχύτατα. Ας περιφρουρούμε μόνοι μας, όπως, όταν, όσο θέλουμε/καταλαβαίνουμε τα προσωπικά μας δεδομένα..

Φωτεινή S είπε...

@Artanis,
@Nατασσάκι,
@Διονύση,
άνοιξα μεγάλη κουβέντα πράγματι.
Στην ουσία δεν το έκανα για να γίνει αυτή η κουβέντα. Το έκανα για να αιτιολογήσω την άρνηση συμμετοχής μου σε ομάδες διάφορες και σε προσκλήσεις φίλων για το fc, που τώρα τελευταία έχει γίνει της μόδας και ασχολούνται όλοι μ' αυτό. Δεν θεωρείσαι πια in αν δεν έχεις γραφτεί εκεί. Εγώ είμαι εκτός εποχής, λοιπόν. Προσωπικά δεν μου είναι χρήσιμο, οπότε γιατί να έχεις κάποιος τα στοιχεία μου με τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους.
Δεν κατηγορώ βέβαια και όσους το χρησιμοποιούν για οποιονδήποτε λόγο. Απλώς εγώ δεν συμμετέχω σ΄αυτό.
Άλλωστε όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο. Δεν είναι επιστημονικής φαντασίας οι ταινίες που βλέπουμε που σε εντοπίζουν ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε, κι αυτό το βλέπουμε και από τον τρόπο που αποτρέπουν κάποιες αυτοκτονίες μέσω ιντερνετ κλπ. ορισμένες φορές.
Μπερδεμένα τα είπα και όλα μαζί, αλλά ελπίζω να καταλάβατε τι θέλω να πω.
Καλό σας βράδυ!

Unknown είπε...

O καθενας κανει τις επιλογες του Φωτεινη, περι ορεψεως κολοκυθοπιττα, οχι σαν αυτη που εφτιαξα εγω!!!!!!!!!!!Φιλακια.

Κατερίνα Δε.Στα.Πα. είπε...

Φωτεινή μου, άμα δεν το δουλέψουμε και δεν το μάθουμε, δεν μπορούμε να έχουμε άποψη. Για να συγκρίνεις, πρέπει να έχεις γευθεί την κολοκυθόπιττα, που λέει και η Ελευθερία. Έτσι κι αλλιώς όμως, το ίντερνετ είναι ίντερνετ. Άλλα στοιχεία τα δίνεις μόνος σου, άλλα αποκαλύπτονται από μόνα τους, μπιγκ μπράδερ είναι παντού. Άλλα με ενοχλούν εμένα Φωτεινή μου! Ο άνθρωπος άλλωστε δεν αλλάζει, όπου κι αν βρίσκεται! Ο ίδιος θα μείνει, είτε στα μπλογκ, είτε στο φέις, είτε στο χάι5 και τόσα άλλα, που ούτε και αυτά τα ξέρω. Δεν τα δοκίμασα όμως, για να σου πω. Κι έπειτα, εγώ βολεύτηκα εδώ, τόσο κουράστηκα, ακόμα και πλήρωσα για να μάθω, γι' αυτό δεν φεύγω εύκολα σε νέα άγνωστα μονοπάτια. Δεν είχα και τον χρόνο, ούτε και την διάθεση νωρίτερα, όταν μου το άνοιξαν τα παιδιά. Τώρα που θα ήθελα, γιατί πήγαν πολλοί φίλοι μας, είμαι πολύ εκτός ή μάλλον πολύ εντός ενός μεγάλου και χαώδους "πηγαδιού", που λέει και η Ελένη.
Όταν βγω από κει, δεν εγγυώμαι για το τι κέφια θα έχω.
Πάντως, κακώς το έσβησες. Όταν βρεις χρόνο, ξανάνοιξέ το, μάθε και μετά να βοηθήσεις κι εμένα, να στήσουμε της Κατερίνας, γιατί Κατερίνα θέλω να βγει απ' το πηγάδι, κι όχι κυκλάμινο. Τότε, πριν τρεια χρόνια, ήταν αλλιώς.
Κι επειδή με παρασύρατε απόψε, να ξέρεις πως θα λείψω. Για αυτοτιμωρία θα ξεσυνδέσω το καλώδιο. Μεγάλη παγίδα το ίντερνετ!
Συμφωνώ! Αν είσαι επιρρεπείς,όπως εγώ, ξεφεύγεις τελείως απ' τους στόχους σου κι απ' το πρόγραμμά σου.
Φιλιά πολλά!Μάθε το, ρε συ! Εσύ είσαι τσακάλι! Εδώ έδωσες μουσική και βίντεο στο κυκλάμινο! Όσο για τους φίλους, εκεί μάλλον δεν σε παρεξηγούν αν δεν τους απαντάς ή δεν τους σχολιάζεις. Άρα, είναι πολύ πιο μπροστά απ' την νοοτροπία των μπλογκ!Κι έπειτα, ποιος μας απαγορεύει να είμαστε παντού; Κανένας φαντάζομαι! Για ψάξε! Εκεί έχει χώρο ή θα γίνουν εκατό οι Κατερίνες και θα με πάρουνε κι εκεί στον μεζέ;
Πάντως, αν αυτό που λένε είναι αλήθεια ότι κερδίζεις χρόνο και δεν ψάχνεις έναν έναν τους φίλους σου, αυτό μ' ενδειαφέρει. Χρόνο ψάχνω πάντα!
Έφυγα!

δεσποιναριον είπε...

Λοιπον συμφωνω τοσο πολυ με την σχολιαστρια νατασσακι που δε θα αλλαζα τιποτα απο το κειμενο της. Υπαρχω στο φεηςμπουκ. Ονομα, Επωνυμο και email. Αυτες οι πληροφοριες υπαρχουν ηδη παντου. Τα εχουν πουλησει αλλοι πριν απο αυτους. Μπαινω μια , δυο φορες την εβδομαδα, βλεπω τι κανουν τα παιδια μου και αλλοι δεκα φιλοι. Δεν δεχομαι ποτε προσκλησεις απο αγνωστα ονοματα. Δεν κατεβαζω applications. Εχω βρει δυο δευτερα εξαδελφια που ειχα να τα δω απο μικρουλα. Νομιζω οτι ειναι επαναστατικο σαν data base των γνωριμιων μας, και φυσικα δεν ειναι κανεις υποχρεωμενος να κανει κατι που δε θελει. Οσο για τα πραγματικα δεδομενα, Φωτεινη μου δεν ειναι παντα ετσι. Οτι στοιχεια του δινεις αυτα καταγραφει.

Agorafoviagr είπε...

Η πλάκα είναι πως εχτές μετά από πολύ σκέψη έκανα λογαριασμό στο facebook όπου έβαλα μόνον το όνομα μου, το mail μου και το blog μου. Να μη με παρεξηγήσουν οι φίλοι που προσωπικά δεν είμαι τόσο των εικονικών γνωριμιών. Προτιμώ την πραγματική επαφή. Ασχολούμαι με την τεχνολογία ερασιτεχνικά από το 1996 και βλέπω πως πάμε να μπούμε στην εποχή της εικονικής πραγματικότητας, από την οποία θα προσπαθούμε να εισπράξουμε ευτυχία και αναγνώριση. Έζησα την περίοδο του mirc και εθίστηκα για κάποιο διάστημα σε αυτό, κολλημένος με τις ώρες. Έχει 5 χρόνια που στο διαδίκτυο πλέον διαβάζω άρθρα, παίζω κανένα σκάκι, μπιλιάρδο και τα τελευταία 2 και κάτι χρόνια ασχολούμαι όσο μπορώ με το blog.
Το facebook κατάφερε να κάνει κάποιους χρήστες από μόνοι τους να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία τα οποία, όταν βγαίνουν στο διαδίκτυο, δεν ξέρεις πως θα χρησιμοποιηθούν. Μπορεί κάποιος να πάρει τη φωτογραφία σου και με το photoshop να κάνει αλλαγές. Είχα διαβάσει για κάποιον που τελικά δεν τον προσέλαβε μία επιχείρηση γιατί είδε στο facebook τις συνήθειες του και τον έκρινε ακατάλληλο για τις ανάγκες που τον ήθελε. Θέλω να πω πως μόνοι μας κάποιοι εκτεθήκαμε. Διάβαζα στο PCAdvisor για το τι πρέπει να προσέχεις σε αυτά τα site. Ένα από αυτά ήτανε να μη δίνεις προσωπικά στοιχεία και να μη δίνεις φωτογραφίες σου. Το facebook και τα παρόμοια sites πιστεύω πως είναι καλά για κάποιον καλλιτέχνη, επιχειρηματία, πολιτικό, να βάλει όλα τα στοιχεία του. Μία άλλη έρευνα που είχα διαβάσει έλεγε για τους νέους που πάνε σπίτι τους και επικοινωνούν μέσω τέτοιων sites!! Θα προτιμούσα να βγαίνουν έξω και να τα λένε από κοντά και να φλερτάρουν. Πάντως βρε παιδιά, αυτό το Facebook σαν Facecontrol μου ακούγεται :P
Την καλημέρα μου φίλη μου Φωτεινή :)
Με αγάπη
Max

nellinezi είπε...

Ε ναι...ένα "αγρίεμα" σε πιάνει...άμα ακούς τέτοια!

Γεια σου Φωτεινάκι μου :-)

Roadartist είπε...

Εννοείται φίλη μου .. εννοείται!
Δεν εκπλήσσομαι καθόλου.. Σου λέω Φωτεινή ότι εξ'αρχής ήμουν αρνητική στο facebook, και δεν άνοιξα καν λογαριασμό αν και συνέχεια μου στέλνουν προσκλήσεις.. Δε με εκφράζει καθόλου...

Ra Ma είπε...

Συμφωνώ με νατασσάκι και δεσποιναριον. Ένα εργαλείο είναι, σημασία έχει πως το χρησιμοποιείς.
Έχω λογαριασμό αλλά δεν το ξέρει κανείς, το άνοιξα για να γνωρίσω το μέσο!!!
Οι συνήθειες των χρηστών στο net καταγράφονται και δημιουργούνται profiles εδώ και αρκετά χρόνια. Στο fb αν και είναι τόσο απροκάλυτη η παρακολούθηση ...όλοι πάνε εκεί! Επιλογές είναι.

Καλό βράδυ και ευχαριστώ για τις πληροφορίες του μνημείου!!!

Justine's Blog είπε...

Αγαπημένη Φωτεινή,
Ολα τα δεδομένα μας είναι στη διάθεση όλων, αφότου κυκλοφορούμε στο διαδίκτυο. Το Facebook απλώς είναι μια επιχείρηση, που ευθαρσώς λέει να ξεπουλήσει για να θησαυρίσει.
Ζούμε την εποχή της ιντερνετικής παγκοσμιότητας και πρέπει να το αποδεχτούμε.
Εγώ ήρθα για ευχές Βαλεντίνικες με πολλή αγάπη και ζεστές αγκαλιές.
Χρόνια πολλά