Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Ουράνιο τόξο



Σήμερα, τυχαία, καθώς κοίταζα τις φωτογραφίες που τράβηξα μέσα από το αυτοκίνητο, όπως οδηγούσα προς Ηράκλειο, έφτιαξα αυτό το βιντεάκι.


Update: Από τα σχόλιά σας κατάλαβα ότι το ουράνιο τόξο δεν έχετε τη δυνατότητα να το βλέπετε συχνά. Μια φίλη μου, μάλιστα, είπε πως το έχει δει μόνο δυο φορές στη ζωή της. Είμαι, λοιπόν, προνομιούχα αφού πολύ συχνά το απολαμβάνω εδώ, στο Ρέθυμνο.
Πριν από 3 μήνες είχα τραβήξει κι άλλες φωτογραφίες εδώ



Ουράνιο τόξο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Διπλό ουράνιο τόξο, ορατό με τα νώτα πάντα προς τον Ήλιο.

Το ουράνιο τόξο είναι ένα πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά το οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό. Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πάνω σε σταγονίδια βροχής στην ατμόσφαιρα της Γης και αποτελεί ένα παράδειγμα διάθλασης, μετά από ανάκλαση. Το κάθε χρώμα (δηλαδή κάθε μήκος κύματος) διαθλάται υπό διαφορετική γωνία μέσα στα σταγονίδια (που δρουν σαν μικρά πρίσματα), παθαίνει διαφορετική εκτροπή κι έτσι το ορατό λευκό φως αναλύεται στα διάφορα χρώματα που το συνθέτουν, δηλαδή στο φάσμα του. Έτσι εμφανίζεται το φάσμα του ηλιακού φωτός ως ένα πολύχρωμο τόξο, με το κόκκινο χρώμα να κυριαρχεί στην εξωτερική του πλευρά, και το βιολετί στην εσωτερική. Η διαφορετικότητα της γωνίας του κάθε μήκους κύματος (χρώματος) και του σχήματος των σταγονιδίων εξηγεί και το τοξοειδές σχήμα του φαινομένου και όχι κάποιο άλλο.

  • Για να γίνει αντιληπτό το ουράνιο τόξο από παρατηρητή θα πρέπει να έχει στραμμένα τα νώτα του στον Ήλιο.

Αν και τα ουράνια τόξα εμφανίζουν μια ευρεία γκάμα χρωμάτων, τα πιο ευδιάκριτα είναι το κόκκινο, το το κίτρινο, το μπλε, δηλαδή τα βασικά χρώματα και το λουλακί το βιολετί και τοπορτοκαλί. Ας σημειωθεί όμως ότι το ουράνιο τόξο στην πραγματικότητα είναι συνεχές φάσμα και εμφανίζονται και όλες οι ενδιάμεσες αποχρώσεις των παραπάνω χρωμάτων.

Κατά ένα γνωστό ευρωπαϊκό μύθο, στη βάση του ουράνιου τόξου ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί, πράγμα φυσικά αδύνατο καθώς το ουράνιο τόξο είναι οφθαλμαπάτη που δεν εντοπίζεται στο χώρο.




12 σχόλια:

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Φωτεινή,
Ωραίο το βιντεάκι, αλλά νομίζω πως σου χρειάζεται επειγόντως ένας σοφέρ. Προτείνω οι διαδικτυακοί φίλοι να συνδράμουμε από κοινού για την πληρωμή ενός οδηγού, ώστε και η καλή μας Φωτεινή να μην κινδυνεύει από τις αγενείς στροφές του δρόμου και εμείς να απολαμβάνουμε τα ωραία βίντεό της...

Φωτεινή S είπε...

@Διονύση,
δεν μπορούσα ν' αντισταθώ στον πειρασμό. Έζησα το απίστευτο θάυμα της φύσης που δεν μπόρεσε ν' αποτυπωθεί σε καμιά φωτογραφία.
Ένα πλήρες ημικύκλιο στον ουρανό, στη μέση ο δρόμος που ψιλόβρεχε κιόλας, το αριστερό άκρο του ημικυκλίου ακουμπισμένο στην ήρεμη θάλασσα και το δεξίο ακουμπισμένο στα βουνά, κι εγώ να έχω την αίσθηση ότι πάω να περάσω από κάτω.
Σκέτη μαγεία, σου λέω!

Φωτεινή S είπε...

@Διονύση, βασικά οι φωτογραφίες είναι χάλια. Εν κινήσει, μέσα από το τζάμι του αυτοκινήτου, σε λειτουργία οι υαλοκαθαριστήρες...απελπισία, αλλά ό,τι βγήκε είναι να μου θυμίζει αυτή τη μαγεία.

Unknown είπε...

Φωτεινη μου 1ον ζηλευω, 2ον γνωστα και αγαπημενα μερη,αρα ζηλευω, εμενα ολα μ'αρεσαν ακομη και οι μη καλα τραβηγμενες φωτο για σενα, για μενα ολα τελεια.Θηριο εισαι. Φιλακια

venceremos είπε...

καλησπέρα Φωτεινή.
Η προσπάθεια μετράει..
και σιγά σιγά ολα γίνονται
καλύτερα.
φιλιά Κυριακάτικα

cook είπε...

κατι τετοιες φωτο τραβαμε κι εμεις συχνα καθ'οδον για τη δουλεια :)...κανει τη μερα πιο ομορφη...

Ανώνυμος είπε...

Ένα πραγματικό θαύμα αυτό το ουράνιο τόξο. Εμείς σπάνια βλέπουμε εδώ. Θα το δείξω και στα κορίτσια αύριο…

joanna είπε...

Πάρα πολύ καλό....
ΤΕΛΕΙΟ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ όμορφο φίλη μου Φωτεινή! Χρόνια έχω να δω ουράνιο τόξο. Όσες φορές όμως το είδα, μου είναι όλες χαραγμένες στο μυαλό. Καλή εβδομάδα να έχουμε φίλη μου
Φιλικά
Μax

Artanis είπε...

Πανέμορφες φωτό και μουσική, Φωτεινή μου...Καλή βδομάδα να έχεις...

Άστρια είπε...

Χαθήκαμε λίγο Φωτεινή:)

Πάλι οδηγούσες και φωτογράφιζες;; Πάντως οι φωτογραφίες του βίντεο βγήκαν όμορφες!
Πολλές φορές έχω δει ουράνιο τόξο, όμως την εμπειρία που περιγράφει ο Διονύσης Μάνεσης, σαν να περνάς κάτω από ένα τεράστιο ουράνιο τόξο με την μία άκρη στη θάλασσα και την άλλη στο βουνό, την είχα κι εγώ στον δρόμο από Πάτρα για Αθήνα και δεν θα τη ξεχάσω ποτέ!

Αστοριανή είπε...

Φωτεινή μου, νομίζεις οτι εγώ δεν χάρηκα με το ουράνιο τόξο! Πολύ.
Εδώ, τόοοοσα χρόνια δεν έτυχε να το... δω και να το αποθανατή (ώ)σω!
Σ' ευχαριστώ για το "ονειρο"
Υιώτα, Νέα Υόρκη