Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Συλλογές, ελληνικά προϊόντα κλπ


Τι είναι αυτό;
Πολλοί, πιθανόν δεν το έχουν δει ποτέ.
Αυτοί που το ξέρουν όμως, συνήθως, είναι φανατικοί τού είδους.

Είναι F.D.C. (First Day Cover) = Φάκελος Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας
από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

Είναι μια συλλεκτική έκδοση και αφορά μερικούς, πολλούς ή λίγους δεν ξέρω, "λοξούς" που λένε ότι είναι συλλέκτες. Για να μην παρεξηγηθώ, είμαι κι εγώ "λοξή".
Συλλέγω Φ.Π.Η.Κ. (βλέπε φωτογραφία), παλιότερα γραμματόσημα θεματικά και μη (η υγρασία του Ρεθύμνου με ανάγκασε να το κόψω γιατί τα κατάστρεφε ή ήθελαν πολλή περιποίηση),
τηλεκάρτες, κάρτες, βιβλία, φωτογραφίες, δίσκους βινυλίου, περιοδικά, ταινίες και γενικώς το σπίτι μου είναι γεμάτο "σαβούρες".
Η συλλογή αυτή ξεκίνησε με αυτό τον φάκελλο τον οποίο είδα σε κάποιας φίλης τη συλλογή.
Κάτι μου έκανε κλικ με το θέμα και έκανα δώρο γενεθλίων τότε στον εαυτό μου την εγγραφή μου για τη συλλογή αυτή. Έκτοτε έχουν περάσει 22 χρόνια, η συλλογή συνεχίζεται ανελλιπώς όλον αυτό τον καιρό ( δεν έχω χάσει κανένα από τότε) και την έχω συμπληρώσει και με όλες τις προηγούμενες εκδόσεις από το 1962 και μετά. Μη μου αρχίσετε τώρα, για τη χρησιμότητα, τη σκοπιμότητα ή ό,τι άλλο σκεφτείτε, γιατί.... στο κάτω κάτω έτσι μου αρέσει!

Στο θέμα μας τώρα! Τόοοση ώρα δεν ήταν αυτό το θέμα; Όχι. Το θέμα μας είναι άλλο.

Προχθές έλαβα αυτό,



και μόλις το είδα σκέφτηκα το Δεσποινάριον, την Ιουστίνη, τη Μελισσούλα, την Ρenelope, τη Συμέλα και όλες τις ξενιτεμένες μπλογκοφίλες. Όλα τα ελληνικά προϊόντα μαζεμένα.
Αφού λοιπόν η πρώτη μου σκέψη ήταν αυτές, τους αφιερώνω την ανάρτηση
(αν αυτό αξίζει κάτι)


18 σχόλια:

Sophia Kollia είπε...

Τι πρωτότυπο πια χόμπυ! Και όμως κάποτε μάζευα γραμματόσημα. Έχω δυο γεμάτα αλμπουμ με γραμματόσημα πάνω από 60 χρονών. Να πάω να τα ξαναδώ τώρα που μου τα θύμησες.
Τα κορίτσια θα χαρούν πολύ.
καλό Σ/Κ

δεσποιναριον είπε...

Ωραιοοοο!! Τελειο. αυτα τα μαζευει ο Ερρικος. Δηλαδη εχει γραφτει η μαμα μου της τα στελνουν και τα χαριζει στον Ερρικο. Αυτο ακομα δε το εχουμε δει.. Φανταστικο!!!! Φωτεινη σ' ευχαριστω πολυ. Περιμενω να ερθει να του το δειξω. Το εβαλα και μπακγκραουντ στο πισι. Μεχρι τωρα ειχα κατι καντηλια του μαρκονη αλλα τα κατεβασα.. μη το πεις ε! Καλο Σαββατοκυριακο!

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Να μας ζήσουν οι ξενιτεμένοι, λοιπόν!

Βρε, Φωτεινή, μ'αυτή σου τη μανία για σαβούρες, ήθελα να'ξερα...κινδυνεύω:-))

Αν ήξερες κι εγώ πόσο έχω συμπαθήσει τα ταχυδρομεία, τους παραδοσιακούς φακέλους, τα γραμματόσημα, απ'όταν περιέπεσαν, λόγω τεχνολογίας, σχεδόν στη λήθη..

Πολλά φιλιά.

Artanis είπε...

Πανέμορφο...Εγώ πάλι, μαζεύω κρυστάλλινες σφαίρες (πρες παπιέ) τύπου μουράνο...Αλλά πρέπει να είναι μοναδικές, εντελώς διαφορετικές η μία από την άλλη...Μιλάμε για τρελά σαφάρι, στην αγορά...
Καλό Σ/Κ, φιλάκια στην ωραία Κρήτη μας...

Φωτεινή S είπε...

@Σοφία,
το κακό με τα γραμματόσημα (το έμαθα αργά) είναι ότι τα ασφράγιστα (που έχουν και αξία) έχουν κόλλα πίσω που με την υγρασία του περιβάλλοντος κολλούν πάνω στο άλμπουμ και...είναι άχρηστα. Με την τεχνολογία (e-mail, κινητή τηλεφωνία) χάθηκε η αλληλογραφία και πάνε και τα γραμματόσημα.
Καλό Σαββατοκύριακο!

@Δεσποινάριον,
Είναι μερικά που τα ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά.
Δεν του το είχα του Ερρίκου για συλλέκτης.
Αλλά πάλι, όταν πήγαινα στην Αθήνα στα φιλοτελικά μαγαζιά, έβλεπα κάτι ηλικιωμένους συνταξιούχους γιατρούς και δικηγόρους που έψαχναν με τον φακό τα δοντάκια στα γραμματόσημα. Χόμπι λοιπόν για τα γεράματα;

@Διονύση,
Γιατί να κινδυνεύεις, παιδάκι μου;
Περνιέσαι για σαβούρα; Δεν το νομίζω!
Πολύ σουξέ το blog Λογοτεχνία κατεύθυνσης στους φίλους του γιου μου που είναι θεωρητική.
Πολλά φιλιά.

@Αρτανις,
τις έχεις παρουσίασει (νομίζω)κάποιες και είναι πολύ όμορφες.
Ή μήπως ήταν κάποια άλλη μπλογκοφίλη (συγνώμη). Απ' αυτή τη συλλογή γλίτωσα.
Καλό Σ/Κ. Φιλάκια και στον Βόλο

e-ioannis είπε...

Πρεπει να ειναι ενδιαφερον να εισαι συλλεκτης,εμενα θα με ενδιεφερε περισσοτερο η ψυχολογια του συλλεκτη,τι αισθανεται δηλαδη και μαζευει ολα αυτα τα αντικειμενα.εγω δεν υπηρξα ποτε συλλεκτης.
μου αρεσουν ομως οι ανθρωποι που εχουν ενδιαφεροντα διαφορετικα απο τα δικα μου...

ΦΑΙΔΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟΥ είπε...

Οι προσωπικές λόξες δίνουν γεύση και χρώμα σ' αυτόν που τις έχει. Μ' αυτή την έννοια μ' αρέσει να μαθαίνω τις λόξες των φίλων και γνωστών και να τις χαίρομαι σα να ήταν δικές μου. Όσο για την αφιέρωση στις μπλογκοφίλες, έπραξες άριστα. Τώρα Φωτεινή μου να σου πω ότι θαυμάζω τις ταχύτητές σου με τις αναρτήσεις, που δεν τις προλαβαίνω,λίγο θα είναι.Υποθέτω ότι παρόμοιες ταχύτητες θα έχεις και στη ζωή σου!! Να 'σαι καλά ΤουρμποΦωτεινή!!!

Ανώνυμος είπε...

ευχαριστώ που σκέφτηκες τα ξενητεμένα νειάτα ;-) Φωτεινή μου!!!

ωραία η ιδέα από την ΕΛΤΑ να βάλουν εικόνες από τρόφημα πάνω σε φάκελο...

θυμάμαι παλιά που μας έλειπαν πολύ τα ελληνικά τρόφιμα - τώρα εισάγουν πολλοί και μπορούμε να τ' αποκτήσουμε όποτε θέλουμε!

καλή συλλογή!!!

panagiota είπε...

Ομορφο χόμπυ Φωτεινή μου!!!
Το σταμάτησα όταν σταματήσαμε να...αλληλογραφούμε μεταξύ μας.Εχω μπόλικο πράμα όμως μαζεμένο.Ειδικά από κράτη της Αφρικής που οι νεώτεροι ίσως να μην θυμούνται την ύπαρξη τους.
Τώρα είμαι σαβουροσυλλέκτης!
Μπουκάλια,όστρακα παλιά πιάτα και ότι παλιό βάνει ο νους σου.Μέχρι κι από τα σκουπίδια μαζεύω.
(Τελευταίο μου απόκτημα 2 μπαμπού πολυθρόνες του 70) Βρήκα δουλειά για το χειμώνα μέχρι να τις ξανακάνω καινούριες.
Οσο για την κόλλα στα γραμματόσημα,θα τα βάζεις στο νερό και μετά θα τα στεγνώνεις σε βαμβακερή πετσέτα που θα καλύπτει και τις δύο πλευρές τους με κάτι βαρύ από πάνω για να μείνουν επίπεδα.
Και προσοχή στα "δοντάκια".Εχουν και αυτά την αξία τους.

Σε φιλώ Κρητικοπούλα μου.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ είπε...

Μπράβο Φωτεινή
δεν υπάρχει πιό ωραίο πράγμα από το να έχεις μια συλλογή από πράγματα που αγαπάς.
Μόνο πρόσεξε, μη τη σταματήσεις ποτέ. Κάποια στιγμή, στο μέλλον, θα σου δείξει και αυτή την αγάπη της.

mareld είπε...

Φωτεινάκι μου!

Ακούω τι άλλο..Τζουγανάκη εεε..δεν μ΄έκαψες με τη φωτιά ..τα υπόλοιπα τα συμπληρώνεις..χαχαχα..

Σήμερα μας ήρθε ο Ήλιος και τι χαρά..μας άλλαξε και η διάθεση..

Χαίρομαι αυτές τις μανίες των ανθρώπων με χάρη και γούστο.

Έχω και εγώ τις δικές μου..κηροπήγια, φλιτζανακια του καφέ, πιατελάκια του γλυκού και ας μη φτιάχνω γλυκά του κουταλιού εδώ στη ξενιτεία..

Όμορφη και πρωτότυπη ανάρτηση!

Πολλά φιλιά!
Καλή βδομάδα!

Κατερίνα Δε.Στα.Πα. είπε...

Έλα να κάτσουμε παρέα και να ενώσουμε τις συλλογές μας και τις "σαβούρες" μας, Φωτεινή!

Φωτεινή S είπε...

@e-ιωάννη,
Η ψυχολογία η δική μου: Όταν μ’ αρέσουν κάποια πράγματα, θέλω να μπορώ να τα βλέπω μαζεμένα όποια ώρα θέλω. Ή μπορεί να είναι και το σύνδρομο της «στέρησης», όπως το λέω εγώ, γιατί δεν είχα ποτέ ό,τι ήθελα όποτε το ήθελα. Λοιπόν το παραπάνω σύνδρομο για μένα είναι, «αφού το θέλεις, μάζευε τώρα που το βρίσκεις γιατί αργότερα πού θα το ψάξεις να το βρεις;» Λίγο ψυχαναλυτικό ήταν αυτό.

@Φαίδων Θεοφίλου,
Ευχαριστώ πολύ. Μόλις ελήφθη. Θα έχεις νέα μου εν καιρώ. Δεν είμαι σε φάση διαβάσματος τώρα. Τρέχω, τρέχω και δεν φτάνω. Καλά λες Τουρμποφωτεινή. Οι αναρτήσεις βγαίνουν όποτε προκύψουν, ανάμεσα στο τρέξιμο γαι τους άλλους, από αντίδραση για να κάνω κάτι και για μένα.

@Παναγιώτα,
Τα γραμματόσημα τα δικά μου είναι ασφράγιστα. Που σημαίνει ότι έχουν την κόλα τους πίσω και τα έχω πληρώσει όσο είναι η πραγματική τους αξία. Πλήρεις σειρές, χωρίς ελλείψεις και έπαθα οικονομική καταστροφή με την υγρασία. Σκέψου ότι ήμουν φοιτήτρια, δούλευα και το χαρτζιλίκι μου το ακουμπούσα στα φιλοτελικά μαγαζιά αγοράζοντας γραμματόσημα με πεταλούδες, σκυλάκια και λουλουδάκια. Και όλα αυτά έχουν κολλήσει πάνω στα άλμπουμ. Απελπισία. Μόνο που τα σκέφτομαι στενοχωριέμαι.
Φιλιά

@Στέλιο,
Τα FDC δεν τα σταματώ με τίποτα. Αυτά αντέχουν στην ταλαιπωρία, τώρα να θα με ανταμείψουν ποτέ... Αυτό που με στεναχωρεί είναι το τι θα γίνουν όταν πάω «σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη». Πρέπει να κάνω «διαθήκη» για την τύχη τους.

@Μαreld αγαπημένη,
Όσες συγνώμες και να σου ζητήσω θα είναι λίγο. Είμαι πολύ γα..α. Έκανα αφιέρωση στις ξενιτεμένες μπλογκοφίλες και δεν σε ανέφερα ονομαστικά. Ντρέπομαι ειλικρινά γι’ αυτό και δυστυχώς δεν διορθώνεται. Και να πεις πως δεν βλέπω τη σημαία της Σουηδίας στον μετρητή,... τη βλέπω φαρδιά πλατιά και το ξέρω πως είσαι εκεί, αλλά τη στιγμή της ανάρτησης, συγνώμη και πάλι, δεν σε σκέφτηκα. Επιφυλάσσομαι για κάτι άλλο.
Σου χρωστάω.
Πολλά φιλιά και καλή βδομάδα!

@Κυκλαμινάκι μου,
Αν δεν ταιριάζαμε, δεν θα συμπεθεριάζαμε. Πρέπει να κάνουμε καμιά φορά έκθεση «σαβούρων». Εσύ κι εγώ θα καλύψουμε πλήρως το θέμα.
Καλή δύναμη.

Artanis είπε...

Δεν ξέρω αν παίζεις μπλογκοπαιχνίδια, εγώ όμως σου αφήνω εδώ μια προσκλησούλα...
Φιλιά...

Artanis είπε...

Σχετικά με το χόμπυ μου, σωστά θυμάσαι, τις είχα δείξει σε ένα ποστ πριν από καιρό...
Καλημέρα...

Ra Ma είπε...

Πολύ ωραίο χόμπυ, το οποίο ξεκίνησα μικρός και το εγκατέλειψα ...μικρός! Τώρα που το βλέπω με άλλο μάτι ζηλεύεω!!! Έχω μπει στον πειρασμό κατά καιρούς να πάρω από το ταχυδρομείο τέτοιους φακέλους!
Όμορφο το θέμα και ας ...εκτόπισαν τα καντιλέρια μου!

Καλημέρα!!!

Φωτεινή S είπε...

@Artanis,
το παιχνίδι εν καιρώ, γιατί παλεύω για το επιούσιο blogging!
Μαλώνω με τα παιδιά μου για το ποιος θα έχει το pc. Κι όταν ελευθερώνεται συνήθως το μυαλό είναι κουρκούτι.

@Radio Marconi,
ποτέ δεν είναι αργά να το ξεκινήσεις και δεν χρειάζεται να πολυσκοτίζεσαι γι' αυτό. Γράφεσαι στα ΕΛΤΑ (φιλοτελικό) και απλώς ταίζεις τον λογαριασμό σου με χρήματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο και να σου στελνουν τις νέες εκδόσεις.
Καλή σου μέρα!

Roadartist είπε...

χαχαχα καλά Διονύση δε παίζεσαι...

;)

καλησπερα φωτεινη, πολύ όμορφο!!!